DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

listopad 2019

4. SCHŮZKA - 13. listopadu 2019 - KOUZELNÉ MASTIČKY

Po delší odmlce vyplněné prázdninami a pracovními povinnostmi jsme se opět šťastně setkali. Prší, prší jen se leje, do Buku tak nepojedem (narychlo jsme museli změnit program - co se mělo dít v Buku, a co ve velkém dešti a větru nelze realizovat, se dozvíte v zápisu níže) wink. Azyl a náhradní aktivitu nám tedy poskytla opět Jarča. Děti si vyrobily maličké mastičky z lněného a dýňového oleje, hroznového "másla" a včelího vosku ovoněné grepovým aromaolejíčkem. Kouzlo, které každý do své mastičky při nalívání do skleničky předal, snad bude fungovat a mastičky tak svým tvůrcům přinesou ten správný užitek. Více k tvorbě ve fotogalerii.

PS: Na závěr jsme si ověřili, že autobus jezdí opravdu přesně (a rychle, nestojí-li nikdo na zastávce) - pouhé 3 minuty, o které se mi zpozdil čas na hodinkách, nám přinesly dobrodružnou výpravu pěšky po cyklostezce domů Ale už nepršelo, nefoukalo, prasata jsme nepotkali a tak jsme si i tuto nečekanou cestu celkem hezky užili laugh.

 

5. SCHŮZKA - 20. listopadu 2019 - BUK (aneb zneškodněný zabiják ptáků)

Tak konečně - počasí nám přeje, je sice mírně sychravo, ale je 10 nad nulou a nefouká, takže hurááá do Buku, kde na nás již čeká Jarča. A co tam? No, musíme přece zneškodnit "skleněného zabijáka" - z obrázků vám bude hned jasné, co jsme činili. Jen tak, tak jsme stihli všechny siluety nalepit a už nám přifrčel zpáteční spoj. Jarča s Josefkou jely domů autem, tak to ještě trochu stihly doladit. Na průběh celé akce se samozřejmě můžete podívat v galerii...

Děkujeme Odboru životního prostředí Jindřichův Hradec, jmenovitě panu Ing. Hesounovi, který našemu upozornění a návrhu na zabezpečení nové skleněné zastávky v Buku vyšel vstříc a tuto akci podpořil. Dobrá zpráva je, že i další zastávkoví zabijáci v Jindřichově Hradci a blízkém okolí prý budou brzy eliminováni. My se chystáme ještě do Stajky, kde dnes naše bystré děti cestou zmerčily dalšího nebezpečného zastávkáče - brzy se i na něj vrhneme smiley.

K tématu pomoci ptákům a programu občanské vědy České společnosti ornitologické BEZPEČNÉ ZASTÁVKY a k tématu skleněných ploch a kolizí ptáků s nimi obecně najdete více informací zde:

https://zastavky.birdlife.cz/ (můžete zde také přidat informaci o nebezpečných zastávkách, které jste potkali) 

https://www.birdlife.cz/co-delame/vyzkum-a-ochrana-ptaku/ochrana-druhu/konflikty-ptak-clovek/ptaci-a-skla/

A nezapomeňte, co už dnes víme - jeden obrázek na ploše nestačí! 

 

6. SCHŮZKA - 27. listopadu 2019 - PRODLOUŽENÁ

Za chladného a mírně sychravého odpoledne jsme v počtu 7 dětí a jednoho psa vyrazili - tentokráte pěšky - na Jednoty, abychom si pořádně užili dnešní prodloužený, téměř 4 hodinový, kroužek.  Zahájili jsme hrou na jídlo na fotbalovém hřišti, po níž následovaly různé běhací radovánky jako například "Honzo vstávej" či lavičkový parkur. Posléze jsme si na cyklostezce dopřáli malířské adventní zastavení, kromě stromečků, zvonců a věnců se nám tam zjevila i kometa transformující se v lišku, no, pěkné to bylo - podívejte se do galerie wink

V teplém suchém zázemí u Jarči a Josefky, kam jsme doputovali s padající tmou, jsme si pěkně zamotali svícnové skleničky, už jsme je však kvůli dešti nezvládli barvami posprejovat - uvnitř tohle opravdu nejde. Tak tenhle úkol zbyl na Jarču do dalších dní.

Důležitým bodem programu byl tréning vánočních songů, které jsme zapěli v neděli u stromečku v Novosedlech. A protože prodloužený kroužek znamená fakt dost času, zvládli jsme ještě tvorbu z domina. K autobusu jsme vyrazili po minulé zkušenosti raději s předstihem, takže si děti na závěr užily hru ve tmě na ZOOOOmmbIIEEE cheeky - všichni vypadali dost spokojeně. A pak už hurááá do autobusu a domů do pelíšků.

 

SPECIÁL - 30. listopadu 2019 - ZABIJAČKA U BAŠTŮ

Dnes jsme využili s dětmi pozvání na tradiční domácí zabijačku. Zúčastnilo se 6 statečných a myslím, že jsme si to pěkně užili smiley. Děti si zkusily mletí, míchání, špejlování a taky si pěkně zařádily venku. Nejšikovnějšími řezníky byli Karolína, jejíž tempo špejlování jitrnc všechny šokovalo, a Domča, který přikládal úspěšně ruku k dílu úplně u všeho. 

Moc děkujeme Jirkovi Baštovi a jeho "řeznickému týmu" za pozvání, výklad, velkou trpělivost s dětskými pomocníky a výslužku!