DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

prosinec 2019

7. SCHŮZKA - 4. prosince 2019 - STOPY

Dnešní zima ani silný vítr nás neodradily a vydali jsme se s šesti otužilci na výpravu za stopami lesní zvěře. Trochu jsme si poznávání stop zopákli a na poli u lesa za čistírnou zaznamenali otisky prasečí, srnčí, daňčí a jelení. Tentokrát nám počasí přálo a každý si našel pěknou stopičku, kterou jsme společnými silami odlili do sádry. Zatímco sádra tuhla, děti se zahřívaly běháním a stavbou bunkru v lesíku, Rozinka si zase vykopala základ polního metra smiley Krásné odlitky si děti hrdě odnášely z místa činu s sebou a s brzkou tmou jsme zmrzlí, ale spokojení dorazili k domovu.

 

8. SCHŮZKA - 11. prosince 2019 - ŠIŠKY, VEVERKY, SÁDLO A SPOL.

To je dneska ale záhadný název, co? smiley Ale je to jednoduché - nasbírali jsme si košík borových šišek nad polem pod školou, zahráli si s jejich pomocí pěkně zahřívací hru na veverky a kunu (jen Rozinku jsme museli vyřadit, neb by nám jinak byla všechny šišky sežrala). Pak jsme se odebrali k Růžičkům na zahradu, kde nám dobrá duše R.R. mezitím rozdělal oheň (díky!). Ohřáli jsme sebe a rozehřáli sádlo (to v rendlíku). Mezitím jsme navázali na šišky provázky. Do chladnoucího a tuhnoucího sádla pak pracanti společnými silami zamíchali proso, slunečnici a ovesné vločky a po další chvíli - šup s tím do šišek. No, pěkná matlačka to byla, ale máme zase plný koš super žrádélka pro ptáčky na tradiční předvánoční lesní nadílku, kterou uskutečníme příště. V mezičasech jsme zvládli také prezentaci "jak vyčistit ptačí budku" - obě budky na naší zahradě byly vyplněny hnízdním materiálem. Máťova budka na švestce skrývala hnízdečko z mechu a chlupů po sýkorách koňadrách (ty jsme tu na jaře pozorovali, jak krmí v budce mláďata). Nalezli jsme tu navíc i malé, ale již přepeřené mrtvé mládě sýkorky - bádali jsme, co se mu asi přihodilo, ale samozřejmě nevybádali - holt, příroda. Druhá (Jonáškova) budka na bezu obsahovala luxusní hromadu kachního peří s trochou stébel -  tipuju to na vrabce.

PS: Jablek popadaných do ohně a do bláta dnes bylo trochu více, než mi bylo milo, také asi budeme muset uskutečnit kurz "jak si opéci rohlík, aniž by uhořel", ale jinak to bylo všechno fajn yes

 

9. SCHŮZKA - 18. prosince 2019 - STROJÍME ZVÍŘÁTKŮM A PRSKÁME 

Paní Zima sice stále váhá, nepředá-li rovnou opratě jaru, ale vánoce jsou vánoce a stromek pro zvířátka je už naše tradice. Tož hurá k lesu u Farského rybníka a nastrojit větve našimi mňam šiškami a mrkvičkami. Jako posila se k nám letos připojila Karolínky mamka s jejím pidibráškou Samíkem. Po práci jsme si společně zamlsali, v lese pohráli a na louce v mlžném oparu a padající tmě společně slavnostně zazpívali a zaprskali. Bylo to - jak jinak - kráásnéé heart. Tak na viděnou v novém roce!

PS: Děkujeme Jungmanům za zapůjčení kárky na odvoz zvířecích pochoutek! Další foto najdete samozřejmě v galerii.